Ponedeljak, Novembar 01, 2010

Pilates

Pilates

Pilates predstavlja sistem vežbi istezanja tela i snage koji je prije devedeset godina razvio Joseph H. Pilates. Pilatesom se jačaju i oblikuju mišići, ispravlja se drzanje tela, daje gipkost, poboljšava ravnoteža, te usavršava oblik tela.

Pilates je razvijen da bi se njime stvorilo zdravo telo, zdrav um i zdrav zivot. Pilates filozofija usmerena je na uvežbavanje tela i uma da deluju zajedno prema ostvarenju sveukupne telesne kondicije. Iako je rođen u znatno mirnijem vremenu nego što je današnje, J.Pilates je razumeo u kolikoj meri dnevni raspored opterecuje telo i um, te je težio promeniti naše ponašanje kako bismo pri vežbanju imali na umu učinkovitost u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Vežbe pilatesa ne zahtevaju nikakvu opremu i mogu se izvoditi u svakom prostoru gdje se telo može udobno ispružiti.

pilates Sport active

Svrha pilatesa

-Smanjenje stresa

Današnji život čovjeka je pun stresa , tjelesnog , umnog, sto je velika prijetnja nasem zdravlju. Stres I umor uglavnom su posljedica loseg drzanja tela, neravnoteze u telu, nepravilnog disanja. Prije nego telo izlozimo naporima svakodnevnice, moramo ga ojačati i naučiti kontrolisati. Pilates nije mukotrpna metoda i ne izaziva umor i bol. Pilatesom se rade vžbe snage i učite se na opušten način izlagati naporu koji ce vase telo slediti.

Ukoliko vežbamo telo, trebamo vžbati i um. Setite se samo koliko ste puta trenirali i mislili o onome sta imate naućiti, raditi, obaviti u kući ili na poslu… Svi ti treninzi su nepotpuni i polovični. To je najneučinkovitiji način da se postigne željeni cilj.

-Vizualizacija

Zatražite li od uma da stvori mentalne slike, to ce potaknuti vas sistem signalizacije u tijelu.Pokreti u vjezbama na prostirci postat ce vam jednako prirodni kao i okretanje, posezanje za nekim predmetom, saginjanje… Prednost je sto necete razmisljati o pokretima kao necemu sto se radi samo u dvorani. Istu svijest koju imate pri usmjerenom vjezbanju u dvorani, pocet cete koristiti za pokrete u svakodnevnim aktivnostima.

-Jednostavnost vežbanja

Cilj vežbi pilatesa je prirodan sled pokreta kojim se postupno povecava dinamika, kontrola I energija. Na kraju bi se vrijeme izvodjenja vjezbi skratilo tako dab irate hocete li izvesti sve vjezbe ili samo neke, a da ucinkovitost buded optimalna.

-Povezivanje pilatesa i dnevnih aktivnosti

Strpljivoscu I ustrajnoscu u vjezbanju pocet cete razumjevati das u pokreti samo sredstvo da razumijete svoje tijelo.Kad jedanput naucite kontrolisati misice, mozete to primjenjivati pri svakom tjelesnom pokretu, od hodanja I trcanja do podizanja I nosenja.

-“STO PONAVLJANJA NEKE VJEZBE NIKADA NE MOZE UCINITI ONO STO MOZE JEDAN KVALITETNO IZVEDEN POKRET”. Kvaliteta pokreta vjezbi protiv kvantitete.

pilates2 -Vera da se moze napraviti svaka vezba

Pozitivnim mislima nagradite svoju novu zelju za promenom, umjesto da se zadrzavate na nedostatcima koji su vas doveli do stanja u kojem se lose osecate.

-Samosvest o telu

Pilates je metoda koja podize razinu svesti o tielu i namera joj je osigurati alat nuzan da se sami brinete o sebi. Neovisnost je mocno oruzje, a pilates vezbe su prvenstveno tu da vas ucine gospodarom vase sudbine kad je rijec o tjelesnoj kondiciji.

Harmonija duha i tela vraća neophodnu vitalnost, daje telu snagu i moć, utiče brzo i efikasno na podizanje svih psihofizičkih sosobnosti. Poštovanje i praćenje zakona ritma prirode, poštuje sklad harmoničnog jedinstva duha i tela, utiče da se osećate bolje, prijatnije sa obnovljenom energijom i većim samopouzdanjem.

Usavršavanja veštine harmonije tela i duha nalaže dalji napredak. Preporučljivo svim osobama koje su savladale početni kurs ili već ranije usvojile neophodne osnovne veštine Pilatesa. Osnovne vežbe sa mini elastičnom loptom. Pružaju maksimalno zadovoljstvo i čine da se vaše telo oseća vitalno, zategnuto i uravnoteženo. Pozitivno utiču na smanjenje napetosti i rasterećenje stresa nagomilanog u toku dana. Preporučuje se osobama koje dugotrajno provode vreme u sedećem položaju.

[Odgovori]

uuuuuu pre neki dan sam imao cas pilatesa..... ;))

Comment by Kengur :) (11/08/2010 15:36)

[Odgovori]

samo za dame

Comment by icabmw (11/09/2010 15:09)

[Odgovori]

"Zatražite li od uma da stvori mentalne slike, to ce potaknuti vas sistem signalizacije u tijelu.Pokreti u vjezbama na prostirci postat ce vam jednako prirodni kao i okretanje, posezanje za nekim predmetom, saginjanje… Prednost je sto necete razmisljati o pokretima kao necemu sto se radi samo u dvorani. Istu svijest koju imate pri usmjerenom vjezbanju u dvorani, pocet cete koristiti za pokrete u svakodnevnim aktivnostima."

Au brate pa ti znas i jekavicu, samo ne mogu da provalim da li je bosanska ili hrvatska.. :-)

Comment by GAJA (11/10/2010 00:26)

[Odgovori]

Pilates-treba probati

Comment by internetzabava (11/14/2010 17:06)

dafdaf [Odgovori]

You made some respectable factors there. I appeared on the web for the problem and found most individuals will associate with with your website.

Comment by Ugg Outlet (10/17/2011 11:07)

discount oakley sunglasses [Odgovori]

you can discover a good current of lowered price instruments getting uncovered within an concentrate retailer as well as an extremely good offer of your respective respective hobbies might probably be completed by process of the significant size of women

Comment by discount oakley sunglasses (02/10/2012 07:56)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me