Nedelja, Novembar 14, 2010

Steroidi

Steroidi Ovaj članak je objavljen u nadi da će doprijeti do nekih mlađih ljudi, koji su uključeni u ovaj naš sjajni sport, bodybuilding, kako bi uspijeli da postignu svoje ciljeve, a da pri tom ne učine veliku grešku preranog korišćenja steroida.

Problem sa ovim je taj da većina mladih bodybuildera ne mogu da prihvate koncept budućnosti tj. da zaista imaju izuzetno dug put pred sobom čak iako koriste steroide. Kako ćete ubijediti 14-to godišnjaka da će proći godine prije nego li postigne izgled nekog od profesionalca iz časopisa, a da je vrlo moguće da neće tako izgledati ni ako mu na raspolaganju bude sav doping ovoga svijeta.

Ipak, to je nešto što se nadam da ću postići ovim člankom. teretana.ba Team nema namjeru niti želju da podstakne korisnike foruma na upotrebu steroida!!! Tekstovi o steroidima na portalu i forumu služe čisto informativno Kojih godina morate biti prije nego li uzmete u obzir korišćenje steroida? Na ovo pitanje nije lako odgovoriti, kao što bi se na prvi pogled reklo. Naime nemožete izbarati određeni broj godina i reci da to je to, to su prave godine u kojima možete uzeti u obzir korišćenje AAS-a. Između 12-te i 26-te godine muški nivoi hormona su u konstantnom rastu i dostižu svoj vrhunac upravo u 26. godini. To je trenutak kada vrijednosti hormona lagano počinju da opadaju, dok skoro ne iščeznu u 40-toj godini. Kada pubertet startuje u 12. godini, kod muškaraca, dešava se veliki hormonalni skok u tijelu, što dovodi do razvoja muških karakteristika (produbljivanje glasa, rasta malja po tijelu, rasta visine, itd).

 

Nivoi hormona su u takvom porastu, da se mogu porediti sa blagim steroidnim ciklusom. U ovim godinama dodavanje anaboličino-androgenih steroida (AAS) bi bilo kontraproduktivno. Kada god su AAS unijeti u tijelo, ono prepoznaje povišene vrijednosti preko hipotalamusa. Jednom kada hipotalamus prepozna porast hormona koji se obično desi između 14-21 dana, tijelo će prekinuti svoju sopstvenu proizvodnju hormona, dok se te vrijednosti ne smanje, a takođe i povećati hormone koji će smanjiti ekstra nivoe u tijelu (cortisone, estrogen).

Cortisone i estrogen su dva hormona koja bodybuilderu nisu potrebna u povišenoj mjeri. Najjednostavniji način da se ovo objasni, a da pri tom objašnjenje ne bude isuviše složeno, je taj da što više AAS dodate svom tijelu, vaše tijelo će se truditi da te nivoe smanji. Kada se ovo dešava javljaju se propratni efekti koji se često dovode u korelaciju sa korišćenjem AAS-a, poput gynecomastie (rast masnog tkiva ispod bradavica kod muškaraca), gubitka kose, oštećenja bubrega, oštećenja jetre i visok krvni pritisak su samo neki od njih Prije nego li uzmete u obzir korišćenje AAS-a trebali biste prvo ispuniti svoj genetski potencijal.

Šta je to vaš genetski potencijal? Kako bi ste ovo saznali prvo treba da pogledate težinu, visinu i građu članova vaše porodice. Da li je ovo precizno, nije, ali je nešto gdje treba početi. Ako je prosječna visina muškaraca sa obije strane u vašoj porodici 170cm, a težina se kreće od 68kg do 77kg i oni su svi ćelavi do svoje 25. godine možete predpostaviti da ćete i vi ostati negdje u tom opsegu kada završite sa rastom. Ako se budete hranili i trenirali pravilno recimo 4 godine u mogućnosti ste da nabacite 8 ili više kilograma čistih mišića (Što će vašu težinu dovesti do 76-85kg).

I to je otprilike vaš genetski potencijal. Ako u tom trenutku počnete koristiti AAS možete nabaciti novih 7.5-10kg (82-91kg). Ako ste počeli uzimati steroide kada ste imali 57kg i dobili recimo 13 kg to će u ukupnom zbiru biti manje nego li što ste mogli postići naturalnim putem i sada će biti mnogo teže izgraditi novih 15-20kg. Tako ćemo za početnu tačku uzeti da biste trebali imati makar 18 godina prije nego što uzmete u obzir korišćenje steroida. To je startna pozicija, sada da vidimo još neke faktore koje bi trebalo uzeti u obzir. Steroidi u NIKOJEM SLUČAJU NE SLUŽE DA NADOKNADE propušteno tokom dijete i treninga.

Mnogi koji koriste AAS misle da je vrijeme u kojem ih koriste ono kada mogu da se relaksiraju u svojoj dijeti i u svom treningu. Naravno kada koriste AAS trening i prehrana moraju biti još striktniji. Tako da prije nego što pomislite da sa AAS počnete sa 18 godina, trebaće vam još nekih tri godine stvaranja dobrih navika u treningu i kvalitetnoj ishrani. Neznatne izmjene u dijeti i treningu mogu dovesti do velikih pomaka u mišićnoj masi kao i snazi.

Koliku god vam potporu pružili AAS bez adekvatne prehrane i dobrog treninga bićete srećni ako budete imali ikakav napredak nakon ciklusa. Cilj u korišćenju bilo koje supstance, bilo legalne ili ilegalne, bi trebao biti da nakon što završite ciklus zadržite sve ono što ste se borili da dobijete. Koja bi tu bila korist da potrošite sav taj novac da bi ste nabacili 15kg ako ćete ih svakako izgubiti jednom kada se ciklus završi? Tako da bi dobro pitanje koje bi trebalo postaviti umjesto ovoga kada mogu početi uzimati steroide, je šta ja sve mogu da uradim od mog tijela prije nego što uzmem AAS.

Takođe, kako bih sračunao progres moram da porazgovaram sa mojom porodicom i sa mojim doktorom prije nego li se odlucim na AAS. Počećemo sa uzrastom od 14-16 godina. Ovo je doba kada hormoni divljaju. Vaše tijelo proizvodi najbolje steroide koje ćete ikad dobiti, a sve to faktički bez da morate uraditi bilo što. U ovom trenutku trebali biste početi sa dobrim planom vježbanja i sa dobrom hranom koju bi ste trebali unositi redovno. Što se tiče treninga držite se osnovnog (Potisci sa klupe, čučnjevi, vučenja...)

Trenirati četiri puta nedjeljno sa najmanje 8 sati sna svakog dana bi bio sjajan start. Ako dodate tome veći unos proteina koji biste trebali uzimati garantovano ćete vidjeti pozitivne promjene na svom tijelu. Što se tiče suplemenata, u ovom periodu bih preporučio dobar proteinski šejk, multi-vitamin i creatin. Bilo koji šejk će raditi, tako da slobodno možete dodati šejku minimum od tri čvrsta obroka dnevno koja biste već trebali imati. Creatin ima mnogostruke koristi nego što ovdje imam prostora da objasnim, aliću samo reći da će pomoći vašoj snazi, mišićima, brzini, oporavku, a pri tom bez bilo kakvih negativnih poslijedica. Do uzrasta od 16-18 godina već ćete prilično izrasti i bićete spremni da promjeniti par stvari u vašem generalnom planu.

Vaši treninzi će se više specijalizovati tako što žete početi koristiti više različitih vježbi. Što se tiče vašeg prehrambenog programa preporučio bih korišćenje glutamina prije spavanja i možda ZMA. Još uvijek ne želite dodavati ništa što vaše tijelo samo odrađuje, tako da korišćenje glutamina i ZMA je tačno ono što vam treba. Negdje između 18-21 godine trebalo bi da ste završili sa rastom, pa šta sada treba činiti drugačije? Dodajte još više proteina!

Treabli biste MINIMALNO unositi 2.2gr proteina na kg težine dnevno! I to je najmanje što vam treba!!! Do ovog trenutka vi konstatno trenirate već prilično dugo i trebali biste poznavati vaše tijelo dobro.

Šta radi za vas, a šta ne, bi sada trebale biti stare vijesti. Što se tiče prehrane ne postoji nešto novo što možete dodati osim možda tribulusa i recimo nekog dodatka prije treninga poput jojo Orange-a.

Nakon ove tačke vi možete početi razmišljati o upotrebi steroida. Šta sa AAS? Da li su oni tako strašni kao što se čini da svi misle da jesu? Sve dok se koriste kako treba, ja smatram da nisu. Kada se uzima u obzir njihova primjena smatram da bi oralni trebali biti zadnji izbor.

Oni su najtoksičniji za tijelo i zbog toga smatram da ih ne treba koristiti u dugom periodu. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir, osim efekata o kojima sam već govorio je vaš libido. Neki AAS će učiniti da vaš libido potpuno nestane, i imaće veliki uticaj na kvalitet sjemena.

Ove ljekove pogotovo treba zaobići. To nam ostavlja blage anabolike. Oni su najbezbjedniji, vrlo su skupi, takođe nelegalni, i neophodna je njihova primjena iglom. Prema čemu većina koji prvi put koriste AAS ima otpor.

Rekao sam vam da ovo nije nešto što treba shvatiti lako, zar ne? Nebiste trebali da napravitie iste greške koje su napravili mnogi od nas time što su steroide počeli koristiti isuviše rano. Ako su primjenjeni na pravi način vjerujem da su dobri, ali pogledajte šta je sve potrebno da bi se koristili kako treba...

Da li ste vježbali pet godina, a da pri tom niste na svakih 6 nedjelja pravili više od 2 nedjelje pauze? Da li unosite hranu na svakih 2-3 sata, minimum šest puta dnevno bez ijednog propuštenog obroka? Da li imate 8 sati sna svake noći? Ovo je nešto što može imati velikog odraza na vaše tijelo u budućnosti, zato nemojte odluku donijeti u 10 minuta.

[Odgovori]

Auuuu decko, sto ne napises knjigu o steroidima :ppp
Da li ste vi nekad probali steroide? Jel imate neko iskustvo s njima? :)))

Comment by tomic555 (11/15/2010 00:24)

[Odgovori]

Skoro sam gledao dokumentarac nacionalne geografije o steroidima! Kaže odprilike da nema profesinalnog sportiste koji se u nekom periodu života nije okrenuo steroidima a gotovo da ne postoji bildetr koji ih nije uzimao!
Al je poražavajuća činjenica što ih ubedljivo najviše koriste obični ljudi koji idu rekreativno u teretanu!

Comment by Nemanja (12/23/2010 13:20)

daafda [Odgovori]

You made some respectable factors there. I appeared on the web for the problem and found most individuals will associate with with your website.

Comment by Ugg Outlet (10/17/2011 11:07)

cheap oakley sunglasses [Odgovori]

I do believe that this certain blog was ever most useful in my adventures of blogging. Ever more I think everyone should know and learn the information posted. Good day.

Comment by cheap oakley sunglasses (04/17/2012 09:19)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me